Lianne: "De gesprekken en de echte aandacht
en medeleven die je hebt voor de bewoners is heel bijzonder"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lianne: "De gesprekken en de echte aandacht
en medeleven die je hebt voor de bewoners is heel bijzonder"

 

 

Het verhaal van Cobie

Cobie is verpleegkundig specialist. “Het is heel afwisselend werk. Hetgeen waar ik voor gevraagd word, is heel divers.” Maar wat houdt haar werk nu in? In dit artikel lees je hier meer over. Wist je trouwens dat we een vacature open hebben staan voor verpleegkundig specialist?

Keuze voor opleiding

Tijdens haar werk als transfer verpleegkundige kwam Cobie in aanraking met cliënten die palliatieve en terminale zorg kregen. Vervolgens is ze de opleiding gaan doen in de hoop om zelf iets te kunnen toevoegen aan het proces van palliatieve zorg. Ze sprak namelijk iemand die zei dat ze ook verpleegkundig specialist kon worden. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar het leek me erg gaaf.” Een aantal jaar later, komt ze in contact met Waardeburgh en is ze hier aan de slag gegaan als verpleegkundig specialist.

 

"Het is heel afwisselend werk. Hetgeen waar ik voor gevraagd word, is heel divers."

Contact met bewoners en familie

“Het leuke bij Waardeburgh is dat je je eigen bewoners en verantwoordelijkheden hebt. Als regiebehandelaar ben je dus verantwoordelijk voor je eigen bewoners. Er is altijd de mogelijkheid om met de SOG (specialist ouderen geneeskunde) te overleggen als de situatie dit vereist. Of om gewoon even te sparren. Er is een samenwerkingsverband met de medische dienst van verpleeghuis Salem. We hebben met hen een prettige samenwerking. Het is heel uitdagend werk, soms ook wel spannend. Je moet je wel heel bewust zijn van je doelgroep, want in principe is iedereen in het verpleeghuis palliatief. En palliatief is niet hetzelfde als terminaal, maar dat wil zeggen dat je een ziekte hebt waar je niet meer van gaat genezen. Maar ik ga dan de gesprekken over pro-actieve zorg met bewoners en familie aan. En daarin bespreken we wat hun wensen zijn en wat kwaliteit van leven voor hen is.” Het leukste aan haar werk vindt ze de familiegesprekken en het contact met de bewoners. Ook heeft ze goed contact met haar zorgcollega's. “Ik zit drie dagen in Pedaja en ben er heel de dag, dus collega's komen dan ook wel naar me toe voor advies.”

Diverse werkzaamheden

Maar wat houdt haar werk nu in? “Ik loop visites, dus collega's van de verschillende afdelingen zetten hun vragen in mijn agenda en dan loop ik langs. En die vragen zijn erg divers, bijvoorbeeld over bewoners met longontstekingen, hartfalen, obstipatie en ontstekingen van de huid. Maar ook vragen over medicatie enzovoorts. Het contact met de wondverpleegkundigen, ergotherapeuten, logopedisten, fysiotherapeuten etc. is ook heel fijn.” Zo hebben ze MDO's (Multidisciplinair Overleg), waarin ze casussen bespreken en zo goed kunnen afstemmen. “Met de apotheek hebben we één keer per jaar een medicatiereview, dus dan wordt er gekeken naar de medicatie en of dat nog steeds goed is. Verder heb ik familiegesprekken met bewoners en hun familie, dat zijn ook belangrijke momenten.” Daarnaast is haar taak om te kijken naar innovatie. “Ik breng ook vernieuwingen, bijvoorbeeld in de werkwijze. En omdat ik bij meerdere organisaties gewerkt heb, breng ik ook daarvandaan ervaring en ideeën mee.”

"Het leuke bij Waardeburgh is dat je je eigen bewoners en verantwoordelijkheden hebt."

Bijscholing

Binnen haar werk is het belangrijk om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen. “Je moet als verpleegkundig specialist elke 5 jaar herregistreren en daar moet je accreditatiepunten voor hebben. En die haal je o.a. door het bijwonen van symposia, congressen en bijscholingen. Je krijgt binnen Waardeburgh daar ook budget voor en dan kan je kijken wat je wilt leren en dan ga je naar die bijscholingen.

Zelfstandigheid en onder druk werken

Voor dit werk heb je volgens Cobie verschillende eigenschappen en ervaring nodig. “Als je de opleiding wilt gaan doen, is het wel een landelijke eis dat je al een aantal jaar gewerkt hebt als HBO Verpleegkundige. Dus dat je die ervaring en zelfstandigheid hebt. Binnen dit werk moet je alleen kunnen werken, onder druk kunnen presteren en de spin in het web zijn. En het is echt niet zo dat je per se ervaring in de ouderenzorg hoeft te hebben, dat had ik ook niet. Maar alle ziektebeelden die oudere mensen krijgen, hebben ook jongere mensen. Dus die kennis moet je wel hebben.”

"Je krijgt binnen Waardeburgh daar ook budget voor en dan kan je kijken

wat je wilt leren en dan ga je naar die bijscholingen.”

Begeleiden van bewoners en familie

De dankbaarheid van bewoners en familie vindt Cobie het mooiste aan haar werk. “Dat is ook met name als je mensen gaat begeleiden in het laatste stuk. De familie is dan dankbaar voor hoe de begeleiding is gegaan. Dit geeft voldoening.”

Werken bij Waardeburgh

Cobie ervaart Waardeburgh als een fijne werkgever. “Het is een christelijke organisatie en dat merk je aan je collega's. Je merkt dat het personeel vanuit een Christelijke visie werkt. Daarnaast wordt er met je gekeken naar wat je nodig hebt om te functioneren, qua werkdagen etc. Om zo het spanningsveld tussen werken privé goed te houden. Daar heeft mijn leidinggevende ook veel oog voor.”

Loop een keer mee

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over het werk als verpleegkundig specialist? Dan heeft Cobie nog een tip voor je. “Kom een keertje meelopen. Dat heb ik ook gedaan en dan zie je wat er gebeurt. Je ziet dan de locatie, de mensen en ook de systemen waarmee gewerkt wordt. Zo krijg je een idee van hoe het daar werkt. Nieuwe collega's zijn meer dan welkom. Dan kan je ook onderling dingen bespreken en met elkaar sparren, dat lijkt me fijn.”