Als je het hebt over puzzelen en veel regelen, dan heb je het over het werk van een planner. Dinanda (24) doet dit het liefst. Waar ze eerst als verzorgende werkte, zijn de puzzelstukjes nu op hun plek gevallen bij haar werk als planner.
Maar hoe is Dinanda nu van verzorgende terechtgekomen op het planbureau? “Tijdens mijn werk als verzorgende in De Waard ben ik in aanraking gekomen met de planning en ben ik dit op me gaan nemen naast het werken als verzorgende. Toen was het roosteren nog niet centraal, maar bij de zorglocatie. Op een gegeven moment werd dit wel centraal gebracht bij het planbureau en kwam de vacature voor ‘planner’. Toen dacht ik ‘eigenlijk vind ik dit wel heel leuk om te doen', dus toen ben ik op de planning beland. Inmiddels werk ik 32 uur op het planbureau en ben ik gestopt in de zorg.” Dinanda merkt dat ze echt op haar plek is als planner. "Het plannen ligt me heel goed. Ik mis de bewoners wel, je hebt een bepaalde band opgebouwd met bewoners. Als ik daaraan terugdenk, denk ik ook ‘het is goed geweest’, het was altijd gezellig met de collega's en heel fijn werken, maar ik voel me nu ook echt op mijn plek.
"Toen dacht ik ‘eigenlijk vind ik dit wel heel leuk om te doen"
Dinanda is planner voor de locatie De Waard. "We hebben een intramuraal en extramuraal team. Hier zit verschil in. Een extramurale planner heeft naast het roosteren ook te maken met het verwerken van indicaties, en het beheren/plannen van routes die worden gelopen door de extramurale collega’s. Daarnaast hebben sommige intramurale locaties een aparte planner voor de welzijn, zo ook in de Waard."
Maar hoe gaat dat plannen nu in zijn werk? "Iedereen heeft in ieder geval recht op 1 vaste roosterwens, dat kan een werk wens, of juist een vrije dag wens zijn. Daarnaast hebben sommige collega’s meerdere voorkeuren, de één heeft een gezinnetje en vaste dagen opvang en de ander wil juist graag weekenddiensten draaien. Ook daar proberen zo veel mogelijk rekening mee te houden. Het op zoek gaan naar de juiste balans van een volledige en deskundige bezetting en de voorkeuren van medewerkers daar in te passen maakt het werk leuk."
"Het op zoek gaan naar de juiste balans van een volledige en
deskundige bezetting en de voorkeuren van medewerkers
daar in te passen maakt het werk leuk"
"Het rooster proberen we zo dicht mogelijk uit te brengen. Maar door ziekte of iets dergelijks moet er altijd weer geschakeld worden. Het altijd een hele puzzel om het kloppend te krijgen. En om te zorgen dat iedereen er weer tevreden mee is en niet het gevoel heeft in de knel te komen met oppas etc. Daar probeer ik altijd naar streven. Het is op de planning echt puzzelen en dat vind ik erg leuk. Het is altijd een verrassing. Geen dag is hetzelfde, het is altijd de vraag of er zieken zijn en of er andere bijzonderheden zijn. En elke dag is er wel iets aan de hand. Dat maakt het ook leuk, dat is de uitdaging die je hebt.”
Ze heeft fijne samenwerking met haar collega's op het planbureau. “We hebben overleggen met het planbureau. Ondanks dat we dus een eigen locatie hebben waar we voor plannen, proberen we wel zo veel mogelijk te delen met elkaar zodat je weet wat er speelt. Het is ook fijn om dingen te delen, we helpen elkaar dus dat is wel heel fijn hier. We plannen af en toe ook een uitje met elkaar. Dan spreek je elkaar op een andere manier en dat is heel leuk. We dragen het met elkaar en er hangt een fijne sfeer.”
"Geen dag is hetzelfde, het is altijd de vraag of er zieken zijn
en of er andere bijzonderheden zijn"
Bij het plannen houdt ze goed in de gaten wat er speelt bij de medewerkers. “Je moet ook nagaan 'wie heb ik al veel gevraagd’, dus dan vraag je iemand anders. We houden dat ook onderling op het planbureau bij dat we allemaal op de hoogte zijn van zieken of andere notities. Je wilt altijd het beste voor iedereen, je bent altijd bezig om het rond te krijgen. Soms moet je ook creatief zijn. Dan moet je bijvoorbeeld bij uitval door ziekte iemand van vrijdag naar donderdag schuiven en voor vrijdag weer iemand zoeken.” Het belangrijkste voor haar werk is dat ze een band opbouwt met de medewerkers voor wie ze plant. “Als je een goede band hebt met degenen voor wie je plant, dan merk je ook dat medewerkers bereidwilliger zijn om het met elkaar op te pakken. Zo ben ik ook op locaties aanwezig om contact te hebben met medewerkers en ook beschikbaar te zijn voor vragen of opmerkingen. Dan kun je het mensen uitleggen en weten ze hoe je erin staat. Ik zeg ook altijd tegen iedereen ‘we moeten het met elkaar doen'. En het is belangrijk op de hoogte te blijven van wat er speelt.”
"Je wilt altijd het beste voor iedereen,
je bent altijd bezig om het rond te krijgen"
Volgens Dinanda zijn er een aantal kwaliteiten erg belangrijk als planner. “Allereerst moet je stressbestendig zijn. Het is vaak hard doorwerken en snel schakelen. Ook flexibiliteit is daarbij van belang. Je moet daarnaast overzicht kunnen houden, dus het is belangrijk dat je ook dat je ook het werk voor jezelf goed kunt plannen. Daar krijg je op een gegeven moment ook handigheid in, ik heb daar ook veel in geleerd. Een planning geeft ook overzicht en rust. Het is belangrijk dat je gestructureerd bent. Puzzelen is ook belangrijk, dat inzicht hebben. Je leert het ook vanzelf wel, het is iets waar je in moet groeien.” Binnen Waardeburgh worden verschillende cursussen aangeboden. “Dan volg je een cursus van een aantal dagen, verspreidt over een aantal maanden waarin je handreikingen toegestopt krijgt waar je weer mee verder kan en ze in de praktijk kan toepassen. Dat is wel heel leuk.” Ze werkt met veel plezier bij Waardeburgh. “Ik vind dat je bij Waardeburgh echt gezien wordt. Je krijgt waardering voor wat je doet. Ik vind dat Waardeburgh zich ook zo veel mogelijk inzet voor het welzijn van de medewerkers.”
Het mooiste aan haar werk vindt Dinanda als medewerkers tevreden zijn. “Nu krijg je nooit iedereen tevreden, maar mijn streven is dat wel. Als dat dan weer lukt ben ik zeer gelukkig. Het is ook heel leuk als je dan een mailtje krijgt dat ze het rooster heel fijn vinden. Laatst kreeg ik bij een rooster ook van het team terug dat ze het een super rooster vonden. Dan heb ik mijn taak goed volbracht.”
Volg ons op
Werken bij Waardeburgh |
Over ons |
Ondernemingsraad |
VVAR |
Verhalen |
Contact |
0184 43 44 85 |
Contact |
Bonkelaarplein 12 |
3363 EL Sliedrecht |
0184 43 44 85 |
hr@waardeburgh.nl |