Na het afronden van haar verzorgende opleiding is Lianne vijf jaar kraamverzorgster geweest. Maar inmiddels is ze helemaal op haar plek in de ouderenzorg.
Lianne miste op een gegeven moment de uitdaging en werkte heel onregelmatig. “Toen ben ik met mijn kraamverzorgsterdiploma gaan solliciteren bij Pedaja en zo ben ik bij Waardeburgh terechtgekomen.” Ze heeft toen ze haar opleiding deed in het laatste jaar de keuze gemaakt voor de kraam-uitstroom. “Dus ik miste eigenlijk een jaar aan studie. Toen kon ik via Waardeburgh de verpleegtechnische handelingen behalen en zo aan de slag in de ouderenzorg. Ik vond het heel positief dat ik die mogelijkheid kreeg. Er waren meer collega's bij Waardeburgh die dat deden, dus ik zat ook met hen in de klas en daardoor konden we elkaar ook helpen. Ik vind het ook heel leuk om bij te leren. Binnen Waardeburgh krijgen we die mogelijkheid ook nu nog steeds. Zo worden er klinische lessen gegeven en houd je je kennis op peil.”
"Ik kon via Waardeburgh de verpleegtechnische handelingen behalen en zo aan de slag in de ouderenzorg".
De keuze voor Pedaja was voor Lianne snel gemaakt. “Ik woon vlakbij Pedaja, dus dat hoorde er altijd al een beetje bij. Mijn moeder deed vrijwilligerswerk bij Pedaja daarom kende ik het huis een beetje vanuit haar verhalen. Toen heb ik op een gegeven moment de keuze gemaakt om het te gaan proberen.” Ze wist ook dat ze graag intramuraal wilde gaan werken. “De thuiszorg vind ik heel mooi, omdat je bij mensen thuiskomt in hun eigen omgeving. Maar mij trok het werken in een team en de huiselijke sfeer die je hebt als je intramuraal werkt heel erg aan.” Ze heeft heel erg oog voor de eigen regie. “We werken in Pedaja volgens het principe ‘Leven in vrijheid', dus dat mensen echt hun eigen keuzes kunnen maken. Dat vind ik heel mooi, dat ze echt hun eigen regie mogen houden.”
Een belangrijke eigenschap binnen haar werk vindt ze respect hebben voor bewoners en ze de liefde en aandacht geven die ze nodig hebben. “Ik heb zelf ook doorgemaakt dat je zorg nodig hebt, dus dan is het ontzettend fijn dat er iemand komt die je echt als mens ziet en dat diegene toewijding heeft voor het werk wat diegene doet. En die ervaring heeft mij wel veranderd in het werk, dat ik nog meer de mens als mens ben gaan zien. Wat ik altijd heel prettig vind is dat een nieuwe collega de bewoners ook op die manier helpt. Dat er medeleven doorklinkt in hoe je je werk doet. Oog voor de ander, je hebt een dienend beroep. Dat is vanuit Christelijk oogpunt ook wel heel mooi, het zorgen voor de ander.”
"Mij trok het werken in een team en de huiselijke
sfeer die je hebt als je intramuraal werkt heel erg aan".
Daarnaast is het volgens Lianne van belang dat je aanpassingsvermogen hebt. “Ieder mens is anders dus ieder mens heeft ook een andere benaderingswijze nodig en een ander gesprek. Dat je een leuk praatje maakt tijdens je werkzaamheden en ook op de hoogte bent van wat er speelt bij de bewoners en daarnaar vraagt. Dan voelen mensen zich gezien.”
Het mooiste aan haar werk vindt ze het zorgen voor een ander. “De gesprekken en de echte aandacht en medeleven die je hebt voor de bewoners zijn heel bijzonder. Dat je een band opbouwt met bewoners. En dat je ondanks de lichamelijke en soms ook psychische klachten en zorgen die mensen hebben toch dat lichtpuntje kan zijn in de dag van iemand. Dat ze ernaar uitkijken dat je komt en dat ze het leuk vinden dat je er bent. Dat je op die manier iemand vreugde kan geven en dat heeft dan ook een wisselwerking. Dan is voor jezelf het werk ook heel leuk.”
"De gesprekken en de echte aandacht en medeleven die je hebt
voor de bewoners zijn heel bijzonder. Dat je een band opbouwt met bewoners".
Het werken met een team was voor Lianne een bewuste keuze, ze vindt het heel fijn dat ze kan samenwerken en met elkaar de verantwoording kan delen. Als er iets speelt, dan kan je elkaar helpen ook al is het niet je afdeling. Dat vind ik ook wel heel leuk, je kan met je collega's ook over dingen die er spelen praten, je begrijpt elkaar. Het is ook heel erg gezellig. In de pauze praat je ook gewoon over andere dingen, dus zo heb je ook een goede band met elkaar.”
Lianne heeft binnen haar werk ook uitdagingen. “Ik merk dat bewoners tegenwoordig met een hogere zorgvraag binnenkomen. Daarin komt alles wat je geleerd hebt als verzorgende ook beter aan bod. Je komt van alles tegen: stoma's, sondes en wonden dus daarin kun je alles wat je geleerd hebt toepassen in je werk.
In de pauze praat je ook gewoon over andere dingen,
dus zo heb je ook een goede band met elkaar.
“Deels is het een gevoel, ik woon in de buurt dus dat vind ik zelf heel fijn. Het leuke van Pedaja is dat het nog het dorpse gevoel heeft en ook kleiner is, daardoor is het heel gemoedelijk. Er zijn ook bewoners die je kent en dat trekt mij wel. En het is ook praktisch, als ik gewerkt heb, ben ik binnen een paar minuten thuis. Ik heb bijvoorbeeld ook geen auto nodig voor mijn werk”, dat is heel handig.” Daarnaast is de balans tussen werk en privé volgens Lianne goed. “Er wordt ook aan je gevraagd wat je prettig vindt bij het werken en daar houden ze ook echt wel rekening mee. Bij het werken in de zorg blijft er altijd een zekere mate van onregelmatigheid, maar er wordt echt geluisterd naar je wensen voor zover dat mogelijk is.”
Lianne denkt dat het overstappen naar de ouderenzorg heel goed mogelijk is. “Als je echt die interesse hebt en de wil om voor andere mensen te zorgen dan denk ik dat het heel goed kan. Dan word je met open armen ontvangen. Er komen ook mensen zonder zorgachtergrond werken in de welzijn en dan zie je ook vaak dat mensen door gaan leren. Dat is ook een hele leuke stap als je erover nadenkt om in de zorg te gaan werken. En die mogelijkheid biedt Waardeburgh ook.”
Volg ons op
Werken bij Waardeburgh |
Contact |
0184 43 44 85 |
Contact |
Bonkelaarplein 12 |
3363 EL Sliedrecht |
0184 43 44 85 |
hr@waardeburgh.nl |