Roze-Marie werkt bij Waardeburgh als Verzorgende IG. “Ik ben als vakantiekracht hier begonnen en heb er toen voor gekozen mijn opleiding hier te gaan doen. Dat is heel goed bevallen waardoor ik nu na het behalen van mijn diploma hier ook ben blijven werken. Ik heb het enorm naar mijn zin.”
Waar ze eerst een andere opleiding volgde, kon ze bij Waardeburgh de opleiding voor Verzorgende IG gaan volgen. “Ik was begonnen met de opleiding Verpleegkunde BOL, maar stopte daar na een jaar mee. De manager van toen dacht met me mee en kon ik de opleiding Verzorgende IG volgen en starten in het tweede jaar. Ik ben toen BBL gaan doen. De opleiding Verzorgende IG is me ook veel beter bevallen dan de andere opleiding. Dus voorlopig ga ik niet doorleren, ik heb het nu erg naar mijn zin. Op de werkvloer heb ik nu ook mijn extra taken waar ik mijn uitdaging uithaal.”
"Op de werkvloer heb ik nu ook mijn
extra taken waar ik mijn uitdaging uithaal"
De opleiding BBL bij Waardeburgh heeft ze als erg positief ervaren. “Er zijn hier veel leerlingen, dus je kan ook onderling met elkaar ervaringen uitwisselen. Je hebt een vaste werkbegeleider, maar ik vroeg ook veel aan mijn collega's. Je moet daar zelf ook je best voor doen, door veel te vragen en initiatief te tonen en door mee te kijken met handelingen en betrokken zijn met wat er op de werkvloer gebeurd. De praktijkopleider van De Waard was heel betrokken en behulpzaam. School was totaal niet mijn ding, dus zij heeft me daar in alle geduld heel goed in begeleidt.”
Merkt Roze-Marie een verschil tussen het werken-leren en nu ze is afgestudeerd? “Ja aan de ene kant wel, maar je rolt er ook wel in. Maar in mijn derde leerjaar had ik ook al best veel verantwoording en zo gaat dat geleidelijk. Maar het voelt niet heel anders. Ik ga ook de werkbegeleiderscursus volgen om leerlingen te begeleiden. Ook nu komen leerlingen naar me toe met vragen, ik heb de opleiding nog recent afgerond dus ik weet er ook nog veel van hoe het gaat. Ik vind het ook heel leuk om leerlingen en stagiaires dingen uit te leggen en mijn kennis door te geven.”
"Er zijn hier veel leerlingen, dus je kan ook
onderling met elkaar ervaringen uitwisselen".
Het contact met de bewoners is iets wat Roze-Marie het leuke vindt aan haar werk. “De voldoening die ik eruit haal, maakt dat ik het werk leuk blijf vinden. De mensen zijn heel dankbaar. Er is veel uitdaging en afwisseling dus dat vind ik ook heel leuk. Ik werk op de 1e etage wat voor grotendeels somatiek is. Op deze afdeling voel ik me helemaal thuis. De bewoners herkennen je en zijn blij je weer te zien. Ook heb ik veel te maken met familie en mantelzorgers. Ook zij kennen je ondertussen en ik vind dat contact leuk. ” Roze-Marie voelt dat ze een hele fijne band heeft met de bewoners. “Ik heb een hele goede klik met de bewoners. Er is ook een bewoonster met wie ik in het bijzonder een goede band heb. Mijn diplomering liep wat anders dan gepland, dus dat heb ik toen hier in De Waard gevierd. Toen heeft die bewoonster mijn speldje opgespeld, dus dat was heel leuk.” En ook met haar collega's werkt ze heel fijn samen. “We hebben een supergezellig team en we hebben het goed naar ons zin. Onderling is het gezellig met elkaar en zijn we er voor elkaar. Ik doe mijn werk met heel veel plezier.”
Welke kwaliteiten/ervaring zijn volgens Roze-Marie nodig bij het werk als verzorgende IG? “Geduld, zorgzaamheid en assertiviteit zijn belangrijke kwaliteiten. Geduld en zorgzaamheid voor het ziektebeeld van de zorgvrager maar vooral voor de bewoner zelf. Onze bewoners zijn oud en hebben een heel verleden. Een belangrijke positie in de maatschappij of veel meegemaakt. Assertief wordt je vaak vanzelf. Ik weet nog toen ik hier net werkte, je bent lief en doet zoveel mogelijk wat er van je gevraagd wordt. Maar soms moet je ook je grens aangeven bij zowel je collega's als de bewoners. Ook is het belangrijk dat je van door werken houd en initiatief toont omdat het soms erg druk kan zijn. Ook de tijd nemen voor de mensen om een praatje te maken is erg belangrijk. Als je hart in de zorg ligt gaat dat vaak wel vanzelf.”
"Onderling is het gezellig met elkaar en zijn we er voor elkaar.
Ik doe mijn werk met heel veel plezier"
Ze vindt haar werk goed te combineren met haar privéleven. “Mijn vriendinnen zitten ook allemaal in de zorg, dus we zijn het onregelmatige leven wel gewend. Zelf vind ik de afwisseling juist heerlijk. Dan weer een dagdienst, dan weer een avonddienst. Soms ben ik tussendoor een dagje vrij en dan werk ik weer een paar nachten.” Afwisseling en uitdaging in haar werk vindt Roze-Marie belangrijk. “Er zijn steeds wel weer nieuwe dingen en nieuwe taken. Ik zit bijvoorbeeld in verschillende werkgroepen en ik heb de verpleegkast met noodapotheek in beheer van onze afdeling. Daar staat de medicatie die met onverwachts nodig zijn als de apotheek bijvoorbeeld al dicht is. Ook staat daar de hele voorraad met alle zorgmaterialen die we gebruiken. Ik heb echt wel mijn uitdaging in mijn werk. De afwisseling in mijn werk komt door de verschillende diensten maar ook door de verschillende taken die ik heb.”
Een mooi en bijzonder onderdeel van haar werk vindt ze het bieden van zorg in de laatste levensfase en de fase daarna. Dit komt regelmatig voor op de afdeling. “We krijgen van familie altijd positieve en liefdevolle terugblikken op deze periode. Het verzorgen van een terminale zorgvrager vind ik het mooiste van mijn werk. Vaak komen er dan ook de mooiste gesprekken met de familie. Ze vertellen dan vaak hoe vader of moeder vroeger was en hoe hun jeugd was. Omdat wij dit al veel mee gemaakt hebben weten we hoe het stervensproces verloopt en kunnen wij de familie daarin begeleiden en steunen. Ook als de bewoner is overleden kan de familie er voor kiezen dat wij de laatste zorg bieden.
"De afwisseling in mijn werk komt door de verschillende diensten
maar ook door de verschillende taken die ik heb".
Maar hoe ziet een werkdag eruit? “Je begint in de ochtend met de overdracht van de nachtdienst dit doet de dag-coördinator. Vervolgens wordt er verdeeld wie waar heen gaat en worden alle agendapunten en bijzonderheden voor die dag besproken. Daarna gaat iedereen zijn eigen bewoners helpen met de ochtendzorg zoals wassen, aankleden, douchen en haren wassen. Dan gaan de bewoners ontbijten en doen wij een kopje koffie. Daarna worden de medicijnen gedeeld. Dan heb je je vaste taken zoals mensen helpen die bijvoorbeeld naar het toilet moeten. Vervolgens gaan we middageten en is het 's middags zo dat een aantal bewoners gaan rusten op hun kamer. Einde van de middag komen de collega's van de avonddienst en ben ik rond half 4 klaar met mijn dienst. Een dag vliegt altijd voorbij. Ook hebben we korte lijntjes met allerlei diciplines, de fysiotherapeut, arts, etc.”
Roze-Marie heeft een goede tip voor mensen die erover nadenken te gaan werken in de zorg: “Ik zou vooral een keer meelopen, dat kan. Dan kun je meekijken met de collega's op de afdeling en dan kun je echt zien hoe het gaat. Je moet het ook echt ervaren.” En wat wil ze laten zien? “Vooral wat het werk inhoudt, waar ik mijn voldoening uithaal, maar ook het realistische beeld van wat we doen.”